servis predah_020318U petak, 2. marta 2018. godine u 12,15 časova u JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica" održan je konsultativni sastanak na kom su prisustvovali: predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu i Jovana Cerović, samostalna savjetnica i predstavnica Resursnog centra „Podgorica" Mirjana Popović, direktorica.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima razvoja servisa podrške Predah roditeljstvo, koji će biti namijenjen roditeljima djece sa smetnjama u razvoju.

U okviru slobodnih aktivnosti, u četvrtak, 22. februara 2018. godine u 10.30 časova, učenici od petog do devetog razreda osnovne škole i učenici srednje stručne škole u pratnji zaposlenih odgledali su crtani film „Koko". Pratili su avanture dječaka Migela, koji je rođen u tradicionalnoj porodici s puno ljubavi, a koji ima velike snove i želju da postane muzičar.

Poslije filma u obližnjem lokalu uz osvježenje, učenici su razmijenili utiske o filmu, junacima, porukama...

Lijepi utisci i komentari učenika pokazali su da učenici uživaju u slobodnim aktivnostima i prilikama da budu u toku sa aktuelnim kulturnim događajima.

Ovom prilikom u ime učenika i zaposlenih, zahvaljujemo se menadžmentu bioskopa „Cineplexx" koji je na srdačan i topao način podržao realizaciju ove aktivnosti.

 

U ponedjeljak, 19. februara 2018. godine u 11.00 časova Resursni centar „Podgorica" posjetili su predstavnici JU Gimnazija „Slobodan Škerović": direktorica Zoja Bojanić – Lalović, nastavnica Aleksandrina Vujačić i grupa učenika. Ovom prilikom s radošću su poklonili CD učenicima i zaposlenima Resursnog centra „Podgorica" na kom su snimili u Daisy formatu skup odabranih poetskih tekstova u obliku audio knjige pod nazivom „Poljem se vija". Neki od tekstova snimljeni su na: francuskom, danskom, ruskom, italijanskom ili turskom jeziku.

Poeziju su birali pažljivo i sa željom da u njoj uživaju učenici i zaposleni, ali da, ukoliko žele, koriste u nastavi. Ovaj poduhvat je realizovan u okviru projekta gimnazije „Pjesmarice" uz učešće članova Preduzetničkog kluba i Recitatorske i Informatičke sekcije. Koordinatori ovog projekta su nastavnici gimnazije Sonja Šaković, Aleksandrina Vujačić, Darja Šćepanović i Mladen Janković. Snimanje se odvijalo u Resursnom centru „Podgorica" uz tehničku podršku nastavnika Tonija Koletića.

Direktorica Mirjana Popović toplo se zahvalila gostima na inicijativi i realizaciji ovog projekta. Potom se obratila direktorica Zoja Bojanić – Lalović i nastavnica Aleksandrina Vujačić. Prisutni su imali priliku da u holu škole čuju stihove poznatih pjesnika Pabla Nerude, Šarla Bodlera i Vitomira Nikolića od strane učenika gimnazije.

 

Međunarodni kongres „Dani defektologa 2018" održan je u Nišu u periodu od 1. do 4. februara 2018. godine. Centralna tema skupa glasila je: „Planiranje defektološkog rada - izazovi, problemi, rješenja".

U plenarnom dijelu uručene su nagrade „Miodrag Matić" pojedincima i ustanovama za doprinos u defektološkoj teoriji i praksi. Predavanja su organizovana po oblastima iz obrazovanja, zdravstva i rehabilitacije i socijalne zaštite.

Na kongresu su učestvovale predstavnice JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica": Suzana Koletić, Marina Vučeraković i Jelisavka Gavranić, defektološkinje. Ustanovu su predstavile izlaganjem rada na temu: „Rana intervencija - primjer dobre prakse".

U petak, 2. februara 2018. godine u 13.00 časova u Javnoj ustanovi Resursni centrar za djecu i mlade „Podgorica" održana je izložba „Primjeri asistivne tehnologije".

Na izložbi su prisustvovali: predstavnica Ministarstva prosvjete, predstavnica Zavoda za školstvo, predstavnica UNICEF-a, predstavnici psihološko-pedagoške službe i nastavnici razredne i predmetne nastave predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Podgorici u kojima se ostvaruje inkluzivno obrazovanje.

Predstavnica Ustanove Tijana Dedeić, nastavnica likovne kulture upoznala je prisutne sa osnovama asistivne tehnologije i njenom primjenom u nastavi, s ciljem povećanja, održavanja i poboljšavanja funkcionalnih mogućnosti djece sa smetnjama u razvoju. Učesnicima je prezentovala izložbeni materijal (tihe knjige, taktilna i reciklažna tabla) koji se koristi u nastavi, a koje izrađuje Resursni centar „Podgorica" .

Predstavnik Ustanove Toni Koletić, školski ICT koordinator asistivne tehnlogije upoznao je prisutne sa načinom korišćenja asistivne tehnologije u radu sa djecom sa smetnjama vida i ukratko prezentovao Daisy format i njegovu ulogu u procesu nastave za sve učenike u sistemu obrazovanja.

Predstavnici vaspitno-obrazovnih ustanova pokazali su interesovanje za nova asistivna sredstva uz molbu da im se fotografije sredstava dostave u elektronskoj formi.

novogodišnji program_211217U četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 11.00 časova predstavnici JU Dječji savez - Podgorica su u Resursnom centru za djecu i mlade "Podgorica" i ove godine organizovali novogodišnji program za učenike u Ustanovi. U ime učenika gostima se sa zahvalnošću obratila direktorica Mirjana Popović.

U programu su učestvovali učenici Resursnog centra „Podgorica" i djeca - učesnici Festivala „Naša radost" 2017. Na kraju programa Djeda Mraz je učenicima podijelio novogodišnje paketiće.

predstava 211217U u saradnji sa organizacijom Rotaract Klub Podgorica u četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 12.00 časova u holu škole izvedena je predstava „Dobro veče, Montenegro" sa elementima domaćeg humora i poimanja društvenih tokova na naš već tradicionalan način, u režiji Adriane Žolje Bošković i izvođenju glumaca Studentskog teatra – Podgorica. Za učenike je ovo bio još jedan lijep događaj pred novogodišnje praznike.

dan ustanove_151217U Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica" u petak, 15. decembra 2017. godine u 11.00 časova održana je proslava povodom obilježavanja Dana Ustanove. Proslavi su prisustvovali brojni gosti, roditelji učenika, učenici, bivši zaposleni i zaposleni.

Prisutnima se pozdravnim govorom obratila mr Mirjana Popović, direktorica Ustanove. Direktorica je čestitala Dan Ustanove i kazala da je Ustanova za dugi vremenski period prošla kroz čitav niz reformi i transformacija, razvijajući svoje djelatnosti i stručne sposobnosti za šta je bio potreban rad, posvećenost i senzibitet svih zaposlenih u Ustanovi a sve uz punu podršku sistema. Istakla je da Ustanova danas predstavlja istinski resurs procesu inkluzije u Crnoj Gori sprovođenjem programa rane intervencije, pružanjem podrške kroz savjetodavni i instruktivni rad djeci, nastavnicima i roditeljima u redovnom sistemu obrazovanja, razvijanjem asistivne tehnologije, socijalne i zdravstvene dimenzije. U ime učenika, zaposlenih i roditelja zahvalila se svim organima i institucijama koji daju punu podršku na realizaciji postojećih, ali i na imlementaciji onih djelatnosti koje su u planu.

Nakon pozdravnog govora uslijedio je kulturno-zabavni program učenika. Program je vodila Muradija Ibrahimović, učenica trećeg razreda srednje škole.

Program su pripremili učenici osnovne i srednje škole i nastavnici: Marijana Antonijević, Danka Madžgalj, Daliborka Banović, Mirjana Đoković, Darinka Radović, Jasna Popović, Tijana Dedeić, Saša Vuković, Ana Sudar, Toni Koletić i Željko Novaković.

Pored naših učenika učešće u programu su imala djeca JPU „Đina Vrbica" i učenici Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin" i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić".

Po završetku programa za sve prisutne bio je organizovan koktel.

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca mladih radio-amatera predstavnici Saveza radio-amatera Crne Gore posjetili su u četvrtak, 7 decembra 2017. godine Resursni centar „Podgorica" i prezentovali radio-amaterske aktivnosti.

Učenici su imali priliku da upoznaju najmodernije telekomunikacione tehnike kojima se služe radio-amateri u Crnoj Gori. Obogatili su svoja znanja iz elektronike i robotike.

Najveće oduševljenje bila je komunikacija sa drugim radio-amaterima kojima su postavljali zanimljiva pitanja.

Ovo druženje je probudilo veliku zainteresovanost učenika za novim hobijem.

U utorak, 5. decembra 2017. godine u 20:00 časova grupa učenika Resursnog centra „Podgorica" Bojan Stešević, Radovan Džuver, Ranko Magovčević, Muradija Ibrahimović i Uroš Gugolj zajedno sa Gabrijelom Janić, knjižničarkom i Danicom Tošković, domaćicom, odgledali su predstavu „Šćeri moja" u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Posjeta pozorištu organizovana je uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Predstava je izvedena uz angažovanje narativnih i gestovnih prevodioca.

Učenici su bili oduševljeni predstavom, kako dramskim tekstom i glumcima tako i tehnikom i podrškom prevodioca.

biblioteka dugme mm1

daisy baner 1

Otvoreni smo za saradnju

Pozivamo:

- Predškolske ustanove u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju zajedno sa svojim vršnjacima;

- Inkluzivne škole u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju, kao i nastavnike nastavnike;

- Roditelje djece sa smetnjama u razvoju, kao i njihova udruženja;

- Fakultete kao i studente koji su spremni da volontiraju i obavljaju praksu u našoj Ustanovi;

- Međunarodne i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom;

- Dnevne centre;

- Resursne centre;

- Bivše kolege i učenike koji će svojom saradnjom doprinijeti razvoju Ustanove;

- Kolege iz drugih ustanova koji se bave istom ili sličnom problematikom;

- Pojedince koji prepoznaju rad i daju doprinos radu ustanove.

O LJUBAVI S LJUBAVLJU

  o-ljubavi-s-ljubavlju 

PREUZMITE NAŠ CD

Sunce-broj-16-1

  Casopis-SUNCE-BR-15-1

 

Casopis-SUNCE-BR-14-1

 

naslovna br13

Pretraga