Međunarodni kongres „Dani defektologa 2018" održan je u Nišu u periodu od 1. do 4. februara 2018. godine. Centralna tema skupa glasila je: „Planiranje defektološkog rada - izazovi, problemi, rješenja".

U plenarnom dijelu uručene su nagrade „Miodrag Matić" pojedincima i ustanovama za doprinos u defektološkoj teoriji i praksi. Predavanja su organizovana po oblastima iz obrazovanja, zdravstva i rehabilitacije i socijalne zaštite.

Na kongresu su učestvovale predstavnice JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica": Suzana Koletić, Marina Vučeraković i Jelisavka Gavranić, defektološkinje. Ustanovu su predstavile izlaganjem rada na temu: „Rana intervencija - primjer dobre prakse".

U petak, 2. februara 2018. godine u 13.00 časova u Javnoj ustanovi Resursni centrar za djecu i mlade „Podgorica" održana je izložba „Primjeri asistivne tehnologije".

Na izložbi su prisustvovali: predstavnica Ministarstva prosvjete, predstavnica Zavoda za školstvo, predstavnica UNICEF-a, predstavnici psihološko-pedagoške službe i nastavnici razredne i predmetne nastave predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Podgorici u kojima se ostvaruje inkluzivno obrazovanje.

Predstavnica Ustanove Tijana Dedeić, nastavnica likovne kulture upoznala je prisutne sa osnovama asistivne tehnologije i njenom primjenom u nastavi, s ciljem povećanja, održavanja i poboljšavanja funkcionalnih mogućnosti djece sa smetnjama u razvoju. Učesnicima je prezentovala izložbeni materijal (tihe knjige, taktilna i reciklažna tabla) koji se koristi u nastavi, a koje izrađuje Resursni centar „Podgorica" .

Predstavnik Ustanove Toni Koletić, školski ICT koordinator asistivne tehnlogije upoznao je prisutne sa načinom korišćenja asistivne tehnologije u radu sa djecom sa smetnjama vida i ukratko prezentovao Daisy format i njegovu ulogu u procesu nastave za sve učenike u sistemu obrazovanja.

Predstavnici vaspitno-obrazovnih ustanova pokazali su interesovanje za nova asistivna sredstva uz molbu da im se fotografije sredstava dostave u elektronskoj formi.

predstava 211217U u saradnji sa organizacijom Rotaract Klub Podgorica u četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 12.00 časova u holu škole izvedena je predstava „Dobro veče, Montenegro" sa elementima domaćeg humora i poimanja društvenih tokova na naš već tradicionalan način, u režiji Adriane Žolje Bošković i izvođenju glumaca Studentskog teatra – Podgorica. Za učenike je ovo bio još jedan lijep događaj pred novogodišnje praznike.

novogodišnji program_211217U četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 11.00 časova predstavnici JU Dječji savez - Podgorica su u Resursnom centru za djecu i mlade "Podgorica" i ove godine organizovali novogodišnji program za učenike u Ustanovi. U ime učenika gostima se sa zahvalnošću obratila direktorica Mirjana Popović.

U programu su učestvovali učenici Resursnog centra „Podgorica" i djeca - učesnici Festivala „Naša radost" 2017. Na kraju programa Djeda Mraz je učenicima podijelio novogodišnje paketiće.

dan ustanove_151217U Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica" u petak, 15. decembra 2017. godine u 11.00 časova održana je proslava povodom obilježavanja Dana Ustanove. Proslavi su prisustvovali brojni gosti, roditelji učenika, učenici, bivši zaposleni i zaposleni.

Prisutnima se pozdravnim govorom obratila mr Mirjana Popović, direktorica Ustanove. Direktorica je čestitala Dan Ustanove i kazala da je Ustanova za dugi vremenski period prošla kroz čitav niz reformi i transformacija, razvijajući svoje djelatnosti i stručne sposobnosti za šta je bio potreban rad, posvećenost i senzibitet svih zaposlenih u Ustanovi a sve uz punu podršku sistema. Istakla je da Ustanova danas predstavlja istinski resurs procesu inkluzije u Crnoj Gori sprovođenjem programa rane intervencije, pružanjem podrške kroz savjetodavni i instruktivni rad djeci, nastavnicima i roditeljima u redovnom sistemu obrazovanja, razvijanjem asistivne tehnologije, socijalne i zdravstvene dimenzije. U ime učenika, zaposlenih i roditelja zahvalila se svim organima i institucijama koji daju punu podršku na realizaciji postojećih, ali i na imlementaciji onih djelatnosti koje su u planu.

Nakon pozdravnog govora uslijedio je kulturno-zabavni program učenika. Program je vodila Muradija Ibrahimović, učenica trećeg razreda srednje škole.

Program su pripremili učenici osnovne i srednje škole i nastavnici: Marijana Antonijević, Danka Madžgalj, Daliborka Banović, Mirjana Đoković, Darinka Radović, Jasna Popović, Tijana Dedeić, Saša Vuković, Ana Sudar, Toni Koletić i Željko Novaković.

Pored naših učenika učešće u programu su imala djeca JPU „Đina Vrbica" i učenici Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin" i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić".

Po završetku programa za sve prisutne bio je organizovan koktel.

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca mladih radio-amatera predstavnici Saveza radio-amatera Crne Gore posjetili su u četvrtak, 7 decembra 2017. godine Resursni centar „Podgorica" i prezentovali radio-amaterske aktivnosti.

Učenici su imali priliku da upoznaju najmodernije telekomunikacione tehnike kojima se služe radio-amateri u Crnoj Gori. Obogatili su svoja znanja iz elektronike i robotike.

Najveće oduševljenje bila je komunikacija sa drugim radio-amaterima kojima su postavljali zanimljiva pitanja.

Ovo druženje je probudilo veliku zainteresovanost učenika za novim hobijem.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u petak, 1. decembra 2017. godine u periodu od 10 do 12 časova u Atlas Capital Centru u hotelu „Centre Ville" Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je svečanost na kojoj je priređen je prigodan program od strane djece iz resursnih i dnevnih centara.

U programu su učestvovali učenici/ce Javne ustanove Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica" Anastasija Ceković, Borjana Radulović, Radovan Džuver, Jakov Ralević, Ranko Magovčević i Mirko Lučić. Učenici/ce su svojim izvođenjem obogatili program i izazvali pozitivne reakcije prisutnih. Pored učenika svečanosti su prisustvovali Daliborka Banović, nastavnica engleskog jezika, Marijana Antonijević, nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezka i književnosti, Nenad Knežević, medicinski radnik i Marija Radulović, majka učenice.

041217 1041217 2U ponedjeljak, 4. decembar 2017. godine sa početkom u 12:00 časova u Javnoj ustanovi Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica" održan je okrugli sto na temu: „Značaj primjene rane intervencije, uvezivanje resursnog centra sa vaspitno – obrazovnim ustanovama".

Direktorica Resursnog centra „Podgorica" Mirjana Popović otvorila je okrugli sto i govorila o organizaciji Resursnog centra „Podgorica" i značaju programa Rane intervencije.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić govorila je o značaju uvezivanja predškolske ustanove „Đina Vrbica"i resursnih centara u Crnoj Gori – šta je do sada postignuto i šta dalje realizovati.

Predstavnica JPU „Đina Vrbica" Marijana Ivančević govorila je o značaju predškolskog vaspitanja za razvoj djeteta i o osnovnim principima u predškolskom vaspitanju (individualizacija i holistički pristup).

Stručni saradnici Resursnog centra „Podgorica" Irena Bogićević, Jadranka Radulović i Jasna Popović konkretno su govorile o programu Rane intervencije koji se sprovodi i realizovanim aktivnostima u okviru projekta koji podržavaju Save the children i Ministarstvo prosvjete - radionice sa vaspitačima i roditeljima djece koja pohađaju JPU „Đina Vrbica".

Poslije ovih izlaganja uslijedila je Diskusija sa zaključcima o izuzetnom značaju rane detekcije u prepoznavanju teškoća u razvoju djeteta i značaju povezivanja predškolskih ustanova i resursnih centara u programu Rane intervencije uz naglašavanje značaja saradnje sa roditeljima.

Na okruglom stolu prisustvovali su predstavnici: JPU „Đina Vrbica", Resursnog centra „1. jun", Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović", Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju i Resursnog centra „Podgorica".

saradnja sa_studentima_291117U srijedu, 29. novembra 2017. godine predstavnici Crnogorskog društva studenata biologije bili su i ove godine gosti Resursnog centra „Podgorica“ na Ekološko-likovnoj sekciji, s ciljem predstavljanja radionica sa manifestacije Otvoreni Dani Nauke, koja je održana 11. oktobra 2017. godine. Predstavljene su dvije radionice: Hemija - nauka, magija ili umjetnost i Morski beskičmenjaci, u trajanju od dva školska časa. Ove radionice pored toga što su edukativne, bude istraživački duh, a sadržaje hemije i biologije približavaju na praktičan i zabavan način.

Radionice su održali: Vuk Vučeraković, Azemina Bektešević, Isidora Minić, Ivana Noković, Jelena Brnović i Ana Manović, studenti Odsjeka za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Učestvovali su učenici osnovne i srednje škole uz prisustvo nastavnika: Snežane Maretić, Tijane Dedeić, Vesne Kešeljević, Ksenije Đurović, Ane Gošović i Tonija Koletića.

Učenici su bili u prilici da izvedu eksperiment Duh iz boce, posmatraju pravljenje šumeće tablete i probaju je i vide i dodirnu životinje o kojima uče u školi. Pred njima su se tako našli: sunđeri, korali, školjke, puževi, morski ježevi i zvijezde, rakovi... Slušali su kratka predavanja, postavljali pitanja, saznali brojne zanimljivosti, a potom sa studentima i nastavnicima crtali i pravili navedene životinje od plastelina.

Naši gosti su na zabavan način, uljepšali i upotpunili uobičajene školske aktivnosti.

U utorak, 5. decembra 2017. godine u 20:00 časova grupa učenika Resursnog centra „Podgorica" Bojan Stešević, Radovan Džuver, Ranko Magovčević, Muradija Ibrahimović i Uroš Gugolj zajedno sa Gabrijelom Janić, knjižničarkom i Danicom Tošković, domaćicom, odgledali su predstavu „Šćeri moja" u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Posjeta pozorištu organizovana je uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Predstava je izvedena uz angažovanje narativnih i gestovnih prevodioca.

Učenici su bili oduševljeni predstavom, kako dramskim tekstom i glumcima tako i tehnikom i podrškom prevodioca.

Jezik

biblioteka dugme mm

daisy baner 1

Otvoreni smo za saradnju

Pozivamo:

- Predškolske ustanove u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju zajedno sa svojim vršnjacima;

- Inkluzivne škole u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju, kao i nastavnike nastavnike;

- Roditelje djece sa smetnjama u razvoju, kao i njihova udruženja;

- Fakultete kao i studente koji su spremni da volontiraju i obavljaju praksu u našoj Ustanovi;

- Međunarodne i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom;

- Dnevne centre;

- Resursne centre;

- Bivše kolege i učenike koji će svojom saradnjom doprinijeti razvoju Ustanove;

- Kolege iz drugih ustanova koji se bave istom ili sličnom problematikom;

- Pojedince koji prepoznaju rad i daju doprinos radu ustanove.

O LJUBAVI S LJUBAVLJU

  o-ljubavi-s-ljubavlju 

PREUZMITE NAŠ CD

 

 Casopis-SUNCE-BR-15-1

 

Casopis-SUNCE-BR-14-1

 

naslovna br13

Pretraga

Posjetioci

219263
Danas79
Juče173
Ukupno219263