U utorak, 5. juna 2018. godine realizovan je izlet za djecu/mlade koja/i pohađaju poseban program vaspitno-obrazovnog rada kombinovane smetnje u podgoričkom parku Kruševac, ispred Dvorca Petrovića, u pratnji roditelja i zaposlenih.

Vrijeme provedeno na izletu bilo je ispunjeno raznovrsnim sadržajem, prilagođen djeci/mladima i njihovim mogućnostima.

Poslije boravka u parku učesnici izleta uživali su uz osvježenje u restoranu „And 1".

 

U petak, 25. maja 2018. godine u 11.00 časova JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica" posjetili su dvanaest predstavnika zemalja članica EFEE (Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju) u pratnji predstavnica Ministarstva prosvjete i predstavnice Zavoda za školstvo. Studijska posjeta je organizovana od strane Ministarstva prosvjete na temu „Promocija i unapređenje inkluzivnog obrazovanja od ranog uzrasta".

Ovom prilikom predstavnici su se kroz neposrednu komunikaciju sa djecom, stručnim saradnicima i direktoricom upoznali sa organizacijom Ustanove, sprovođenjem programa rane intervencije, kao i načinom pružanja postojećih resursa djeci i roditeljima od strane Resursnog centra.

U srijedu, 30. maja 2018. godine u prijepodnevnim časovima realizovan je jednodnevni izlet za učenike osnovne i srednje škole JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica". U pratnji zaposlenih i roditelja učenici su posjetili Sportski konjički klub „Budućnost".

Ovom prilikom učenici su imali hiporehabilitacioni tretman uz nadzor članova Stručnog tima Konjičkog kluba, koji realizuju program hiporehabilitacije.

Nakon boravka u Konjičkom klubu proveli su preostalo vrijeme u restoranu „Imanje Knjaz". Uz osvježenje razmijenili su utiske i uživali u lijepom ambijentu.

U četvrtak, 24. maja 2018. godine u Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica" održano je tradicionalno zabavno veče za učenike završnih razreda osnovne i srednje škole.

Direktorica Mirjana Popović pozdravila je učenike, njihove roditelje, zaposlene i goste. Sa toplim i ohrabrujućim riječima ka novim životnim izazovima posebno se obratila polumaturantima i maturantima.

Veče je proteklo uz pjesmu, igru i dobro raspoloženje.

saradnja puirs_130518U cilju saradnje predškolskih ustanova i Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica", 12. i 13. maja 2018. godine održan je seminar „Rana intervencija za djecu sa smetnjama vida i smetnjama u tjelesnom razvoju" za 25 vaspitačica JPU „Đina Vrbica". Seminar je održan u vaspitnoj jedinici „Mali princ".

Voditeljice seminara Jadranka Radulović, tiflološkinja i Jasna Popović, somatopetkinja putem predavanja i praktičnih radionica upoznale su učesnice seminara o specifičnostima ranog razvoja djece sa smetnjama vida i djece sa tjelesnim smetnjama, te izazovima u vaspitno-obrazovnom radu sa njima: prilagođavanje prostora, opreme, upotrebe pomagala, prilagođavanje metodskih postupaka i nastavnih sredstava, igračaka, te prilagođavanja vaspitno-obrazovnih ishoda kroz IROP-e.

Kvalitet sadržaja seminara i kvalitet vođenja istog, ocijenjen je odličnom ocjenom (5,00), uz prijedlog da bi bilo poželjno da sve vaspitačice pomenutog vrtića učestvuju na seminaru kao i da su zainteresovane za nove teme u okviru inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja.

U srijedu, 9. maja 2018. godine u 10 časova grupa učenika osnovne i srednje škole Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica" zajedno sa zaposlenima: Marijanom Antonijević, Gabrijelom Janić, Natalijom Škatarić i Vitomirom Vučerakovićem posjetili su 13. Međunarodni podgorički sajam knjige pod sloganom "Oprez – čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci", koji se održava u garažnom dijelu tržnog centra Delta City.

Predstavnica organizatora sajma - izdavačke kuće „Nova knjiga" poželjela je dobrodošlicu učenicima, razgovarala sa njima i poklonila im primjerak osme priče o Hariju Poteru.

Učenici su imali priliku da na brojnim štandovima prelistaju izdanja i naslove domaćih i stranih izdavača.

 

Na poziv Saveza slijepih Crne Gore, u petak, 27. aprila 2018. godine u 10,45 časova grupa od devet učenika osnovne i srednje škole Resursnog centra „Podgorica" u pratnji nastavnika/ca i medicinskog tehničara, posjetili su Izložbu inkluzivnog karaktera „Molimo vas, dodirnite" u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u izložbenom prostoru „Perjanički dom".

Izložba je obuhvatala odlive i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona.

Učenici su imali priliku da se putem dodira upoznaju sa eksponatima, skulpturama i reljefima iz kultura Grčke, Rima, italijanske renesanse, Egipta, predkolumbovske Amerike, Crne Gore i kulturno-istorijske baštine zemalja regiona - Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz eksponate su bili izloženi natpisi sa objašnjenjima odštampani na Brajevom pismu i uvećanoj crnoj štampi.

Izložba je posebno priređena i prilagođena da bi osobe oštećenog vida mogle taktilno doživjeti trodimenzionalne i reljefne predmete.

Učenici su bili oduševljeni što su na ovaj način doživljeli ljepotu i bogatsvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti.

 zahvalnica imc_260418U proteklom periodu predstavnici „International Medical Center“ u Podgorici omogućili su djeci/mladima Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica“ ORL preglede i dijagnostiku sluha bez nadoknade, kao i nastavku procesa liječenja djece/mladih kojima je to potrebno.

U ime učenika i njihovih roditelja, u četvrtak, 26. aprila 2018. godine u 12.00 časova, direktorica Mirjana Popović zahvalila se predstavniku Centra gdinu Mladenu Gazivodi i uručila zahvalnicu.

U Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica“, u utorak, 24. aprila 2018. godine sa početkom u 12 časova članovi Tima za asistivnu tehnologiju Resursnog centra „Podgorica“ direktorica Mirjana Popović i nastavnik/ca Tijana Dedeić i Toni Koletić održali su prezentaciju „Mjesto i značaj asistivne tehnologije u obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama“.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici: JU Osnovna škola „Božidar Vuković Podgoričanin“, JU Osnovna škola „Štampar Makarije“, JU Osnovna škola „Dr Dragiša Ivanović“, JU Osnovna škola „Vladimir Nazor“, JU Osnovna škola „Milorad Musa Burzan“ i JU Srednja ekonomska škola„Mirko Vešović” i stručni saradnici Resursnog centra „Podgorica“: tiflološkinje, somatopetkinje, pedagoškinja i socijalna radnica.

Nakon prezentacije održan je sastanak na kojem su dogovoreni konkretni vidovi saradnje između predstavnika škola i resursnog centra, definisan okvirno termin dolaska članova Mobilnog tima i članova Tima za asistivnu tehnologiju s ciljem konkretne primjene asistivne tehnologije u školama.

U Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica" u ponedjeljak, 23. aprila 2018. godine u 10,30 časova obilježen je Dan knjige i autorskih prava. Povodom obilježavanja ovog dana ugostili smo Dubravku Drakić, glumicu i profesoricu i Jelenu Laban, Jelenu Šestović, Isidoru Mijanović, Pavla Prelevića i Stevana Vukovića, studente prve godine Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Oni su za učenike, roditelje i zaposlene pripremili zanimljiv program, horski govorili brzalice i pojedinačno govorili basne. Nakon njihovog programa, učenici Resursnog centra su govorili stihove omiljenih pjesnika.

Gosti su dali svoj doprinos da Dan knjige bude obilježen na što sadržajniji i zanimljiviji način.

biblioteka dugme mm1

daisy baner 1

Otvoreni smo za saradnju

Pozivamo:

- Predškolske ustanove u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju zajedno sa svojim vršnjacima;

- Inkluzivne škole u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju, kao i nastavnike nastavnike;

- Roditelje djece sa smetnjama u razvoju, kao i njihova udruženja;

- Fakultete kao i studente koji su spremni da volontiraju i obavljaju praksu u našoj Ustanovi;

- Međunarodne i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom;

- Dnevne centre;

- Resursne centre;

- Bivše kolege i učenike koji će svojom saradnjom doprinijeti razvoju Ustanove;

- Kolege iz drugih ustanova koji se bave istom ili sličnom problematikom;

- Pojedince koji prepoznaju rad i daju doprinos radu ustanove.

O LJUBAVI S LJUBAVLJU

  o-ljubavi-s-ljubavlju 

PREUZMITE NAŠ CD

Sunce-broj-16-1

  Casopis-SUNCE-BR-15-1

 

Casopis-SUNCE-BR-14-1

 

naslovna br13

Pretraga